Gündüzleri hareket halinde olup, geceleri dinlenmenin kökleri evrime kadar uzanır. Bu döngü biyolojik bir gerçeklik olduğundan vücut saatine karşı yaşamak sanıldığından fazla zarara sebep olur. Uykusuzluğun insan vücuduna verdiği zararları birlikte inceleyelim.
Günde Kaç Saat Uyuyorsun?
Uzun ve yorucu bir günden sonra yatağa girip uyumak gibisi yoktur. Kaliteli bir uyku, vücudumuzun dinlenmesi için çok önemlidir. Peki, uykunu tamamen almış olmak için kaç saat uyuman gerektiğini biliyor musun?
Uykunun verimli olabilmesi için gereken uyku saatleri yaş gruplarına göre değişmektedir. 1-2 yaş aralığındaki bebekler 12-17 saat, 3-5 yaş aralığındaki çocuklar 10-13 saat, 6-13 yaş aralığındaki çocuklar 9-11 saat, 14-17 yaş aralığındaki gençler ise günde 8 saat uyumalıdırlar. 18 yaşından itibaren ise günde 7-8 saat uyumak yeterlidir. Fakat genel olarak bakıldığında çoğu kişinin günde çok az uyuyarak hayatına devam ettiğini görüyoruz. Bu da günümüzün sorunu olan uykusuzluğa sebep oluyor. Birçok kişi az uyumayı bir sorun olarak görmese de aslında vücudumuz için birçok zararı bulunuyor.
Az Uyumanın Zararları Nelerdir?
Az uykunun insanlar üzerinde hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok etkisi bulunuyor. Kendini sürekli olarak stresli hissediyorsan, kan şekerin dengesizse veya küçük olaylara karşı bile kaygı duyuyorsan bunların bir sebebi de az uyuman olabilir. Yapılan araştırmalara göre birkaç gün bile uyunması gereken saatten daha az uyunması;
- Metabolizmayı yavaşlatır.
- Odaklanma problemi yaratır.
- Bağışıklık sistemini zayıflatır.
- Kan basıncında dengesizliğe sebep olur.
- Epilepsi krizlerini hızlandırabilir.
- Anksiyeteye yol açar.
- Kalp hastalığı riskini artırır.
- Enerji yoksunluğuna sebep olur.
- Diyabet riskini artırır.
- Sosyal yaşamın kötüleşmesine sebep olabilir.
- Damar tıkanıklığına yol açabilir.
Dış Etkenlerin Uykuya Etkisi
Uykusuzluk hakkında yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki uykusuzluk birçok nedene dayanıyor ve insan hayatını tamamen etkiliyor. Özellikle yapılan gözlemler kaliteli yatak seçimi, ortam aydınlatması ve sıcaklığı gibi dış etkenlerin uykuya dalma da çok önemli olduğunu gösteriyor. Bu gibi durumlardan dolayı uykusuzluk çekmemen ve az uykunun zararlarına uğramaman için yapabileceğin birçok şey bulunuyor. Kişiye özel yatak edinebilir, ortam ışığını tamamen kısabilir, çeşitli araçlarla ortam sıcaklığını ayarlayabilir, uyku öncesi kafein tüketimini bırakabilir ve kendini bu gibi basit yöntemlerle uykuya hazırlayabilirsin. Uykunun hayatındaki yerini unutmamalı ve kaliteli uyku için çaba sarf etmelisin.