Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır? - Sui Sleep

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Özellikle yeni doğan bebekler günlerinin çoğunu yataklarında geçirdiklerinden yatak seçimi onlar için oldukça önemlidir. Doğru yatak seçiminde yatağın sertliği, boyutu, malzemesi veya kalınlığına kadar birçok ayrıntı bulunur. Peki, bebek yatağı nasıl olmalıdır? Birlikte inceleyelim.

 

Bebekler İçin Doğru Yatak Seçimi

Yatağın Sertliği: Çoğu kişi bebekler için en uygun yatağın yumuşak olması gerektiğini düşünür. Fakat bu doğru değildir. Bebeklerin kemik gelişimleri için en doğru yatak seçimi orta sertlikteki yataklardır. Çok yumuşak yataklarda bebek yatağın içine gömüleceği için kemik gelişimi açısında uygun değildir. Çok sert yataklar ise narin kemik yapısı açısından mantıklı bir tercih olmayacaktır. Ayrıca yeni doğan bebeklerde yumuşak yataklar gömülme riski sebebiyle tercih edilmemelidir.

 

Yatağın Boyutu: Bebekler için yapılan yatak seçimlerinde bir diğer önemli konu ise yatağın boyutudur. Bebekler vakitlerinin çoğunu yataklarında geçirdikleri için o esnada hareket kabiliyetlerinin sınırlanmaması adına yatağın boyutu bebeğin kilosu ve boyuna göre ayarlanmalıdır. Yeni doğan bebekler için 60x120 cm boyutlarındaki bir yatak yeterli olurken 6+ aylık bebekler için en iyi tercih 80x130 cm boyutlarıdır. Bebek odanız yeterince geniş ise ve bebeğinizle beraber uyumak istiyorsanız 100x200, 120x200 gibi ölçüler sizin için daha uygun olacaktır.

 

Yatağın yıkanabilir, fermuarlı bir kılıfa sahip olması da oluşabilecek ufak kazalarda hayatınızı kurtaracak bir özelliktir. Kılıflarda kullanılan kumaşların doğal ve pamuklu olması da bebeğinizin uyku kalitesini olumlu yönde etkiler.

Bebek Yatağı Çeşitleri, Artıları - Eksileri Nelerdir?

Sünger Yatak: Sünger yataklarda dikkat edilmesi gereken en büyük nokta kullanılan süngerin kalitesidir. Üretiminde tek parça blok sünger kullanılır. Sünger kaliteli ve yoğunluğu yüksek ise yatak ağır ve vücudu saran, konforlu bir yapıda olur. Fakat kaliteli değilse süngerler vücudu sarmaz ve kaliteli bir uyku sağlanamayabilir.

 

Yaylı Yatak: Yaylı yatakların kalitesini kullanılan yayın dayanıklılığı, süngerin yoğunluğu ve kumaşın üretildiği malzeme belirler. Yetişkinlerinde sıklıkla kullandığı yaylı yataklarda dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan süngerin ve kumaşın kalitesidir. Bazı kumaşlar gece boyunca terlettiği için bebeği rahatsız edebilir. Ayrıca yay kullanılan yataklar diğer modellere göre daha yüksek olacağı beşiğinizin derinliğini de buna göre ayarlamalısınız. Çocuklar ayaklandığında hoplayıp zıplamaları da yaylı yatakların bir başka özelliği.

 

Lateks Yatak: Lateks bebek yatakları son zamanlarda en sık tercih edilenlerden biri. Kauçuk ağacı gibi bazı bitkilerde bulunan ve hava ile temas ettiğinde katılaşan bir öz suyu bulunan lateks, bu yataklar için belli işlemlerden geçirilip köpüksü bir kıvama getiriliyor. Doğal bir malzemeden elde edildiği için terleme veya alerji gibi bebeklerde sık görülen durumların önüne geçebiliyor. Ne yumuşak ne de sert bir yatak olan lateks yataklar doğal malzeme olmasının dışında delikli yapısıyla sünger ve viscoya göre daha fazla hava alarak, yatakta ısı regülasyonu sağlıyor. Lateks doğal formu bebeğiniz ayağa kalkmaya başladığında da dengesini bulmasına yardımcı oluyor.

 

Visco Yatak: Yatak çeşitleri içinde vücudu saran ve içine çeken böylece gece uykunuzda az hareket etmenizi sağlayan bir modeldir. Bu durum ısının artmasına ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olur. Visco yatak tercih edilecekse altının doğru destek malzemesi ile yoğunlaştırıldığından emin olmanızı tavsiye ederiz.

Bloga dön