Uykunun önemi ve vücudumuza olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. İyi bir uyku için de ortalama oda sıcaklığı 17-21 derecelerde olmalıdır. Oda sıcaklığı bundan yüksek olduğunda uykuya dalmakta zorlanmaya başlarız.
Yaz sıcaklarında oda sıcaklığını düşürüp vücut ısımızı düzenleyebilirsek uykuya dalmayı ve derin uykuda kalmamızı kolaylaştırabiliriz.
Şimdi bahsedeceğimiz ipuçlarıyla sıcak yaz gecelerinde nasıl serin kalabileceğinizi öğrenin:
Uykudan önce ılık bir duş alın.
Duş alırken vücut ısınız yükselecektir fakat çıktığınızda soğumaya başlar. Ilık bir duştan sonra vücut ısınız düşmeye başladığında uykuya dalmak kolaylaşacaktır. Sıcak duş hem vücudunuzu hem de ortamı fazla ısıtacağından, soğuk duş da uykunuzu açacağından uykudan önce bunlardan uzak durun.
Soğuk örtü – pijama
Yatak örtünüzü, yastık kılıfınızı, pijamalarınızı ya da çoraplarınızı bir torbaya koyarak buzdolabında bekletirseniz sıcak havalarda vücut ısınızı düşürüp uykuya dalana kadar kontrol altında tutabilirsiniz.
Uyku pozisyonunuzu değiştirin
Uyku pozisyonu da vücut ısısını düşürmek konusunda önemlidir. Ne kadar kapanık bir pozisyonda uyursanız ısıyı o kadar içinizde tutarsınız. Bu yüzden sıcaktan uyuyamıyorsanız yatabileceğiniz en iyi pozisyon deniz yıldızı pozisyonudur.(Sırt üstü- kollar ve bacaklar vücuttan ayrık)
Başucunuzda soğuk su bulundurun.
Terleyip dehidrasyona uğrarsanız yanınızda bir bardak soğuk su bulundurmanız hem vücudunuzun susuz kalmamasına hem de sıcaktan uyanırsanız rahatlayıp tekrar uyumanıza yardım edecektir. Ama yatmadan önce suyu fazla kaçırmayın, tuvalete gitme isteği de uykunuzu bölebilir.
Yatağınızı değiştirin
Eskimiş veya vücudunuza uygun olmayan yataklar içinde kullanılan malzemelerin çökmesi, nefes almaması ve vücuda gerekli desteği verememesi sonucunda sizi terletebilir. Sui Sleep kişiye özel yataklarında en üst katmanda hava alabilen, doğal, %100 lateks kullanıp vücudunuzun hava alması sağlanır, terlemenin önüne geçilir. Kişiye özel Sui Sleep Lateks yatağa buradan göz atabilirsiniz.
Soğuk bez veya buz torbası
Yatarken soğuk bir bez veya buz torbasıyla eklem yerlerinizi soğutarak vücut ısınızı birkaç derece düşürebilirsiniz. Ayak, el bilekleriniz, dizlerinizin arkası, kollarınıza soğuk kompres yaparsanız vücut ısınız düşecektir.
Vantilatör
Odanızı biraz serinletmek için fan yerleştirebilirsiniz. Ancak çok hızlı ayarlarda kullanmamaya ve direk vücudunuza tutmamaya dikkat edin. Ses konusunda hassassanız sessiz bir fan tercih etmeye dikkat edin.
Yatmaya yakın hafif yiyecekler tercih edin
Yağlı, karbonhidratlı ve baharatlı yiyecekler yaz sıcaklarında terlemenize yol açar. Yatmadan uzun süre önce yemeyi kesin ya da salata, meyve, balık gibi hafif yiyecekler tercih edin.
Perdelerinizi kapatın
Sadece gece değil, odanıza güneş vurmaya başladığında yüzeylerin ısınmaması için perdelerinizi erkenden kapamanız gerekir. Perdelerinizi öğleden sonra kapatarak odanızın çok ısınmamasını sağlayabilirsiniz.
Yastığınızı değiştirin
Yattığımızda vücudumuzun en çok terleyen bölgesi yastığımızla teması olan boyun bölgesidir. Nefes alabilen bir yastıkla bu terlemenin önüne geçebilirsiniz. SuiSleep lateks yastıkları nefes alan, doğal yapısı ve terletmeyen kumaşıyla sıcak yaz gecelerinde uykuya dalmanızı kolaylaştırır. SuiSleep yastıklarına buradan göz atabilirsiniz.
Havanın sıcaklığı dışında genetik özelliklerimiz de sıcakları hissetmemiz açısından rol oynar. Yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını tek tek ya da birkaç tanesini birleştirerek uygulayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular!