Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Yeni bir yatak satın almaya karar verdiğinizde, dikkat etmeniz gereken birçok önemli nokta olacaktır. Yatağın ölçüsünden, sertliğine içeriğinden bütçeye kadar çok sayıda faktör karşınıza çıkacaktır. Bu kriterlerin en önemlilerinden biri standart yatak ölçüleri olarak düşünülebilir. Beklentilerinize ve ihtiyacınıza uygun yatak ölçüsünü tespit etmeniz, uyku kaliteniz ve sağlığınız için son derece önemlidir.  

Yatak standart ölçüleri nedir, yatak ölçüsü seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Standart Yatak Ölçüsü Nedir?

Standart yatak ölçüleri, genel olarak tek kişilik yataklarda en 90 ve boy 190 cm’dir. Çift kişilik yataklarda en 160 cm boy 200 cm şeklindedir. Bu ölçüler genel kabul görmüş yatak ölçülerdir. Ama ihtiyaçlara bağlı olarak daha farklı ölçülerde yataklarda bulunabilir. Yataklar, farklı ölçülerle üretilebilir. Bunun nedeni her bireyin benzer fiziksel özelliklere sahip olmaması ve kimileri tek kişilik yatak kullanırken; kimilerinin çift kişilik yatakları tercih etmesidir. Çocuklar ve bekâr olan bireyler genel olarak tek kişilik yatak seçeneklerine yönelirken; evli olanlar daha konforlu bir uyku için çift kişilik yatak satın almaktadır.


Standart Tek Kişilik Yatak Ölçüsü Nedir?

Standart tek kişilik yatak ölçüleri olarak minimum bir ölçüyle belirtmek gerekirse; 80 cm en ve 180 cm boy olarak söylenebilir. Bu ölçüler, başlangıçtır. Çocuklar, evli olmayan yetişkinler ve gençler için tercih edilen fazla yer kaplamayan modellerdir. Yatak odasında gereksiz yer işgal etmek istemeyen kişiler için de ideal olabilir. Ancak boyu 1.80 m'den uzun olan kişiler için kullanışlı değildir. Standart tek kişilik yatak ölçüleri modellerindeki standart ölçülerden biri de 90 cm en ve 190 cm boy olarak karşımıza çıkar. Bu ölçünün bir büyüğü 90 cm en ve 200 cm boy, 100 cm en ve 200 cm boydur. Tek kişilik ölçülerde maksimum değer en 120 cm ve 200 cm boy ölçüleridir. Bunun dışında bir buçuk kişilik yatak ölçüleri de vardır. Yatak ölçülerinde ara ölçü olması sebebiyle bulunması biraz zor olabilir.


Standart Çift Kişilik Yatak Ölçüsü Nedir?

Diğer yatak türlerinde olduğu gibi çift kişilik yataklarda da pek çok boyut alternatifi vardır. Uyurken konforlu ve geniş bir hareket alanına sahip olmak için çift kişilik yataklar yalnızca çiftler tarafından değil yetişkinler ve gençler tarafından da tercih edilebilir. Standart çift kişilik yatak ölçüleri tercih ettiğiniz boyutlara ve seçiminize bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu ölçüler arasında karar vermek için odanın büyüklüğünü göz önünde bulundurmanız gerekir. Standart çift kişilik yatak ölçüleri arasında 140x190, 150x200, 160x200 ve 180x200 vardır. Battal boy olarak da bilinen 180x200 ölçülerine sahip geniş yataklarda uyumayı sevenler için ideal bir tercih olarak öne çıkar. Bunların dışında 200x200 ölçülerine sahip king size olarak bilinen modeller de bulunur. İki veya üç kişinin kolayca uyuyabildiği bu modeller, otellerdeki geniş yatakların konforunu odanıza taşıyabilir. Bu tarz yataklar büyük odalar için idealdir. 


Çocuklar İçin Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Çocuklar büyüdükçe uyku süreleri ve uyku alışkanlıklarıyla beraber bedenleri de hızla değişir. Bu yüzden çocukların gün içerisindeki fiziksel hareketlilikleri de arttığından gelişimlerini tamamlayabilmeleri açısından sağlıklı ve destekleyici uykuya ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda çocukluktan ergenlik dönemine geçişte boy ve kilo değişimleri yaşayacakları için özellikle yatak ölçüsü tercihi yaparken uzun vadeli kullanıma uygun standart yatak ölçüleri tercih edilmelidir. Çocuklar için standart yatak ölçülerinde 90x190, 90x200, 100x200 ya da 120x200 ölçüleri konforlu bir uyku ve uzun vadeli hem ergenlik hem de gençlik dönemlerinde kullanabilecekleri standart yatak ölçüleri olacaktır. 


Standart Bebek Yatak Ölçüleri Nelerdir?

Bebeklerin rahatı için doğru ölçülerde yatak seçmek oldukça önemlidir. Bu yüzden seçilecek yatağın, bebeğin hareketlerini kısıtlamaması gerekir. Aynı zamanda bebek uyurken daha konforlu ve kesintisiz bir uyku için standart bebek yatak ölçüleri konusunda özenli davranılması gerekir. Bebeğinizin vücut ölçülerini dikkate alarak seçeceğiniz yatakla bebeğinizin gelişimini ve uykusunu destekleyebilirsiniz. Bebek yatağı ölçüleri konusunda pek çok seçenek vardır. Bunun nedeni bebeklerin uyku alışkanlıklarının farklı olmasıdır. Çeşitli ölçülerde yataklar üretilerek bebeklerin sağlıklı bir uyku deneyimi yaşayabilmeleri sağlanır. En fazla kullanılan ölçülerden biri 60×120 bebek yatağı çeşitleridir. Bunun dışında daha geniş alternatifler de bulunur. Daha büyük seçenek olan 70×140 standart yatak ölçüleri de kullanılır. Bebeklerin hızlı gelişim göstermesi nedeniyle de farklı büyüklüklere sahip yataklardan bir diğeri de 80×180 bebek yatağıdır. Son olarak 90×190 standart yatak ölçüleri de aileler tarafından çok fazla kullanılan bir seçenektir. Daha büyük alternatifler ise çocuk yatak ölçüleri olarak değerlendirilebilir.


Yatak Ölçüsü Nasıl Alınır?

Doğru adımları takip ederek istediğiniz yatak ölçüsünü alabilirsiniz. İlk olarak odanın ölçüsünü aldıktan sonra yatağın uzunluğunu, genişliğini ve derinliğini ölçmelisiniz. Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;


1) Yatağı Yerleştireceğiniz Odanın Ölçüsü

Oldukça önemli bir adımla başlamanız gerekmektedir. Yatağın yerleştirileceği alanı ölçmeniz önemlidir. Bu ölçülere göre bir yatak satın alabilirsiniz. Duvarlardan ve diğer mobilyalardan kalan boşluklar da hesaplanmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir yatak ölçümü yapılabilir.


2) Yatağın Genişliği

Yatağın genişliğini ölçmek için yerleştirileceği noktadan diğer tarafa olan mesafesini ölçün. Bu aşamada tek kişilik yatak ölçüsüne göre ilerleyebilirsiniz.


3) Yatak Uzunluğu

Yatağı yerleştirmeyi düşündüğünüz noktadan yatağın başlık bölümüne kadar olan mesafeyi ölçün. Bu sayede sığdıramama gibi bir sorunla da karşılaşmamış olursunuz.


4) Yatak Yüksekliği

Günümüzde pek çok insan yatak ölçümü yaptığı sırada yüksekliği ölçmeyi unutmaktadır. Bu yanlış bir durumdur. Yükseklik son derece önemlidir. Bu ölçü, yatağın iyi bir yüksekliğe sahip olup olmadığını netleştirir. 25-40 cm genel yatak uzunluğudur.


Doğru Yatak Ölçüsü Neden Önemlidir?

Doğru seçilmemiş bir yatak ölçüsü uyku üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Örneğin sabah uyandığınızda esnemek istediğinizde yeterli bir alanınızın olmaması, kilonuza uygun olmayan yatak ölçüsüne sahip olduğunuzda uyku sırasında kolayca hareket edememek ve partnerinizle sık sık temas etmeniz uyku kalitenizin düşmesine sebep olabilir. Aksi durumlarda elbette olabilir. Her zaman en iyi yatak geniş yataktır düşüncesi doğru sayılmayabilir. Çünkü büyük bir yatak da kimi insanlarda uyku sırasında güvensiz bir his oluşturabilir. Bu yüzden boyunuz ve kilonuzla uyumlu, bir ölçü tercihi yapmak rahat ve kesintisiz bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.


Yatak Ölçüsü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yatak ölçüsünü seçiminde aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır;


1)  Uyku Pozisyonu

En iyi uyku pozisyonu sırt üstü yatmak olsa da kimi insanlar cenin pozisyonunda, yan veya yüzüstü yatmayı tercih ederler. Uyku pozisyonunuz yatakta kaplayacağınız alanı etkiler. Uyku pozisyonunuza göre yatak seçimi önemlidir. Sitemizde yer alan lateks yatak modelleri uyku pozisyonunuza göre ayarlanan kişiselleştirilmiş reçetesi ile bölgesel ağrılara vedalaşmanızı sağlar. 


2) Kilo ve Vücut Tipi

Kilo ve vücut tipi, genel olarak yatağın sertlik derecesi ile ilişkilendirilse de standart yatak seçimini etkileyen faktörler arasındadır. 


3) Yaş 

Çocuklar ve gençler için tek kişilik yataklar daha uygun olurken, evli çiftler ve yetişkinler çift kişilik standart yatak ölçüleri tercih etmektedir.

Sağlıklı bir yaşam ve kaliteli bir uyku için bebek beşikleri ve yatakların 6 ila 8 yıl arasında değiştirilmesi tavsiye edilir. 


Sui Sleep’te yer alan lateks yatak ve lateks yastık modelleri arasından birçok farklı boyut seçeneği ile sizin için en iyi uyku ürünlerini seçebilirsiniz. İhtiyaç ve beklentilere göre özenle hazırlanan lateks yataklar ve yastıklar omurgayı destekler, sağlıklı bir uyku deneyimi yaşatır. 

Bloga dön
  • ChatGPT ile Uyku Kalitenizi Nasıl Artırabilirsiniz?

    ChatGPT ile Uyku Kalitenizi Nasıl Artırabilirsi...

    Günümüzde yapay zeka, günlük hayatımızın birçok yönünde bize yardımcı olmakta. Peki, ChatGPT gibi bir yapay zeka modelini kullanarak uyku kalitenizi nasıl artırabilirsiniz? İşte bazı pratik öneriler ve kullanabileceğiniz komutlar! 1....

    ChatGPT ile Uyku Kalitenizi Nasıl Artırabilirsi...

    Günümüzde yapay zeka, günlük hayatımızın birçok yönünde bize yardımcı olmakta. Peki, ChatGPT gibi bir yapay zeka modelini kullanarak uyku kalitenizi nasıl artırabilirsiniz? İşte bazı pratik öneriler ve kullanabileceğiniz komutlar! 1....

  • Daha İyi Uyku İçin Teknoloji: Geceyi Nasıl Daha Verimli Geçirebilirsiniz?

    Daha İyi Uyku İçin Teknoloji: Geceyi Nasıl Daha...

    Uyku, sağlığımız ve genel esenliğimiz için kritik öneme sahiptir. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesi ile uyku kalitemizi artırmak için kullanabileceğimiz bir dizi ürün mevcut. Bu blogda, daha iyi bir uyku deneyimi için...

    Daha İyi Uyku İçin Teknoloji: Geceyi Nasıl Daha...

    Uyku, sağlığımız ve genel esenliğimiz için kritik öneme sahiptir. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesi ile uyku kalitemizi artırmak için kullanabileceğimiz bir dizi ürün mevcut. Bu blogda, daha iyi bir uyku deneyimi için...

  • Horlama Sorunu: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları

    Horlama Sorunu: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yo...

    Horlama, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunudur. Bu sorun, hem horlayan kişi hem de etrafındakiler için rahatsız edici olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu makalede, horlamanın nedenlerini,...

    Horlama Sorunu: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yo...

    Horlama, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunudur. Bu sorun, hem horlayan kişi hem de etrafındakiler için rahatsız edici olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu makalede, horlamanın nedenlerini,...

  • 2 Yaş Sonrası Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

    2 Yaş Sonrası Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

    2 yaş sonrası yatak seçimi çocukların uykusu, sağlığı ve konforu için son derece önemlidir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminin ilerlediği bu dönemde, rahat bir gece uykusu için doğru yatağı tercih...

    2 Yaş Sonrası Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

    2 yaş sonrası yatak seçimi çocukların uykusu, sağlığı ve konforu için son derece önemlidir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminin ilerlediği bu dönemde, rahat bir gece uykusu için doğru yatağı tercih...

1 / 4