Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İnsan ömrünün önemli bir bölümünün geçirildiği uykuda özellikle yatak seçiminin iyi yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda yanlış yatak seçimi uyku kalitesini bozmakta ve bunun sonucu çeşitli rahatsızlıklarla neden olmaktadır. Fiziksel ve zihinsel gelişimin uyku sırasında oluşması, uykunun aslında ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bu durumda yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler konusuna gereken özeni göstermeniz halinde kaliteli uyku için doğru yatağı seçebilirsiniz.

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir, neden doğal yatak tercih edilmelidir gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Eğer siz de konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru yatak seçimi için öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir. Bu ihtiyaçlar; yatakta rahat hareket edebilmek, ağrıların oluşmaması, vücudunuzun desteklenmesi ve dinlendirici uyku gibi ana başlıklar olabilir. Yatağınızın doğal içeriğe sahip olması konforlu bir uyku için önemlidir. Yatakta geçirilen süre düşünüldüğünde sentetik içeriğe sahip yataklar zararlı olabilir. Yatağınızı seçerken tek kişilik yatak satın alacaksanız yatağın boyunu kendinize göre belirleyebilirsiniz. En bölümünü ise uyurken kolayca dönebilmeniz ve kaliteli uyuyabilmeniz için kolunuzu uzattığınız zaman rahat edebileceğiniz kadar olan vücut bölümünün yatakta olması önemlidir. 

Çift kişilik yatak seçiminde ise çiftlerin uyku tarzları yatak seçimini etkiler. Eğer çiftlerden biri hareketli uyuyorsa ve diğer bireyin de uykusu hafifse tercih bu duruma göre yapılmalıdır. Özellikle çift kişilik yatak seçiminde eşlerin uyku sırasındaki hareketlerinin yatakta olabildiğince az olabilmesi için lateks yataklar tercih edilebilir. Bu tip doğal yataklar vücut ağırlıklarını yatağın yüzeyine yaydıkları için diğer yataklara göre hareket ederken daha az sarsılma olur. Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında kullanılan malzeme türleri de bulunur. Kullanılan malzemelerin doğal içerikli olması daha iyi bir uyku deneyimi yaşamanıza imkân tanır. Hava geçirgenliği olan yataklar da uyku esnasında terleme yaşayan bireylerin yatakta daha rahat vakit geçirmelerine yardımcı olur. 

Boyunuz ve kilonuz orta bir seviyedeyse orta sertlikteki yatak tercih edebilirsiniz. Kilo arttıkça yatağın sertliğinin azalması ya da kilo azaldıkça yatağın yumuşak olması iyi olur. Bel fıtığı, sırt ağrısı ya da skolyoz gibi rahatsızlıkları olanlar yatak seçiminde dikkatli olmalıdır. Yanlış yatak seçimi ağrıları arttıracağı gibi doğru yatak ağrılarınızı ciddi oranda azaltabilir.


Yatak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir;


1) Doğal İçerik

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli nokta yatağın organik içeriğe sahip olmasıdır. Doğal içeriğe sahip olmayan yataklarda kimyasallar baskındır ve bu durum kaliteli bir uykunun önüne geçer. Kimyasallar kişinin doğrudan temas ettiği bir üründe kullanılmaları cilt ve alerji sorunlarına yol açmaktadır. Yatak satın alırken yatağın hangi malzemelerden üretildiğini ve içeriğini öğrenmeniz gerekmektedir. Özellikle lateks yatak modelleri sentetik olmayan %100 doğal lateksten üretilmekte ve sağlıklı bir uykuyu için en iyi alternatifi oluşturmaktadır. Özellikle çocuklarda doğal yatak ürünleri tercih etmek çocuk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle  lateks bebek yatakları tercih edilebilir. Doğal içeriğe sahip lateks yataklar sürekli hava alan yapıları sayesinde sağlık açısından en kaliteli yatak türlerinden biri olarak öne çıkarlar. Doğal yataklarda bakteri, küf ve mantar gibi oluşumlar olmaz. Böylece alerjik reaksiyonların önüne geçilmiş olur. 


2) İdeal Sertlik 

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yatağın sertlik düzeyine bulunmaktadır. Normal kilo ve boy orantısına sahip kişiler orta sertlikte olan yatakları tercih edebilir. Kilolu kişiler yumuşak, zayıf bireyler ise sert yatak alabilirler. Buradaki yatağın sertliği rahatlık için olduğu kadar vücudun uyku sırasında doğru yatış pozisyonda olması için de önemlidir. 


3) Doğru Yatak Ölçüsü

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında özellikle yatağınızda dinlendirici bir şekilde uyumak istiyorsanız vücut tipinize uygun yatak seçiminde bulunmanız gerekir. Özellikle çift kişilik yataklarda yatak ölçüsü sorunlar yaratabilmektedir. Çiftlerin hareketleri, uyku sırasında sorunlara yol açabilir. Kaliteli bir uyku için eşlerin vücut tiplerine göre yatak seçiminde bulunmak önemlidir. 

 

yatak satın alma

Hangi Yatak Daha Sağlıklı?

Lateks yataklar doğal özelliklere sahip olmalarıyla ön plana çıkmaktadır. Lateks yataklar, kauçuk ağacının gövdesinden üretilir ve özel yapısı sayesinde yatak üretimi için en ideal malzemedir. Lateksin içerisinde özel hava gözenekleri bulunur. Bu gözenekler, yatağın hava almasını sağlar. Böylelikle yatağınızda kötü kokular olmaz. Aynı zamanda mantar ve küf oluşumlarını önler. Lateks yataklardaki bu özellikler, iyi bir uyku çekmenizi ve sağlıklı bir şekilde uyumanızı sağlar. Lateks yatakla birlikte ürününüzü doğal lateks yastık ile tamamlayabilirsiniz. 


Neden Doğal Yatak Tercih Edilmelidir?

Doğal yataklar yalnızca sağlıklı bir uyku uyumanızı değil cilt sağlığınızı da korumaya yardımcı olurlar. Doğal ürünleri seven ve sağlıklı bir şekilde uyumak isteyen her birey bu yatakları tercih edebilir. Kaslarında ve omurgalarında ağrı yaşayan kişiler ve rahat uyumak isteyenler bu yatakları tercih edebilir. 


Kaliteli Yatak Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli bir yatak almak istiyorsanız yatağı seçerken kullanılan materyal ve teknolojilere dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca vücut tipiniz ve uyku pozisyonunuz ihtiyaçlarınıza uygun kaliteli yatağı seçerken size yardımcı olacaktır. Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli şey uykudan beklediğiniz konfordur. Eğer rahat değilseniz pahalı yatağı almak fayda etmez. Kaliteli yatak seçiminde sertlik, malzeme ve boyut gibi faktörleri gözden geçirmeniz gerekir.


Yatak Sertlik Derecesi Nasıl Olmalı?

Yatak alırken dikkat edilecekler arasında önemli bir nokta seçeceğiniz yatak, omurganızın şeklini korumalıdır. Eğer yatağınız çok sert veya çok yumuşaksa yatağınız omurganızı desteklemeyeceği için ağrıya neden olacaktır. Orta sertlikteki bir yatak ise hemen hemen her bireye uygundur. Yatak sertlikleri 1-10 arasında derecelendirilir. 1 çok yumuşak, 10 çok sert yatağı ifade eder. Orta sertlikteki yataklar ise son yıllarda en çok tercih edilen yatak modellerindendir. Boy ve kilo endeksi baz alınarak orta sertlikteki yataklar tercih edilebilir. Genel kullanım için tercih edilen bu yataklar, ortalama kilo değerine sahip herkes tarafından kullanılabilir. 


Rahat Yatak Nasıl Anlaşılır?

Yatak alırken nelere dikkat edilmeli noktasında bir diğer önemli detay rahat yatağın nasıl anlaşılacağı konusudur. Yatak genişliği bir metreye yakın ve uzunluğu da kişinin boyundan uzun olmalıdır. Yatağın yüzey bölümü omurganızı dik tutacak şekilde olmalıdır. Geniş dokulu bir yatak daha rahat bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.


Visco Mu Lateks Mi?

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında hangi tür yatak satın almanız gerektiğine karar vermek için yatak türlerinin özelliklerini bilmeniz önemli. Visco olarak bilinen sünger, vücudun şeklini alan bir sünger çeşididir. Özellikle 1960’lardan sonra konfor sunması açısından kullanılmaya başlanmıştır. Malzeme üretiminin hesaplı olması ile diğer yataklara kıyasla daha uygun olmaktadır. Ancak bu yataklar sentetik bir şekilde üretilirler ve doğal malzeme isteyen kişiler için iyi bir alternatif sunmazlar. Özel olarak kauçuğun gövdesinden çıkarılan öz ile üretilen lateks yatak, son yılların gözde yataklardandır. 

  • Lateks yatak organik özelliklere sahip ve ağır kimyasallar içermez. Bu sayede fiyatları her ne kadar ürüne göre değişse de doğal yapısı ile en fazla tercih edilen yataklar arasındadır. Visco yataklar rahat olmasına rağmen sentetik olmaları nedeniyle lateks yataklara olan ilgide artmıştır. 
  • Doğal lateksten üretilen yataklar dayanıklı olduğundan uzun yıllar kullanım için uygundur. Vücut ağırlığını dengeleyerek, kas problemlerine karşı koruma sağlar. Güne daha enerjik ve dinlenmiş başlamanıza yardımcı olur.
Bloga dön
  • ChatGPT ile Uyku Kalitenizi Nasıl Artırabilirsiniz?

    ChatGPT ile Uyku Kalitenizi Nasıl Artırabilirsi...

    Günümüzde yapay zeka, günlük hayatımızın birçok yönünde bize yardımcı olmakta. Peki, ChatGPT gibi bir yapay zeka modelini kullanarak uyku kalitenizi nasıl artırabilirsiniz? İşte bazı pratik öneriler ve kullanabileceğiniz komutlar! 1....

    ChatGPT ile Uyku Kalitenizi Nasıl Artırabilirsi...

    Günümüzde yapay zeka, günlük hayatımızın birçok yönünde bize yardımcı olmakta. Peki, ChatGPT gibi bir yapay zeka modelini kullanarak uyku kalitenizi nasıl artırabilirsiniz? İşte bazı pratik öneriler ve kullanabileceğiniz komutlar! 1....

  • Daha İyi Uyku İçin Teknoloji: Geceyi Nasıl Daha Verimli Geçirebilirsiniz?

    Daha İyi Uyku İçin Teknoloji: Geceyi Nasıl Daha...

    Uyku, sağlığımız ve genel esenliğimiz için kritik öneme sahiptir. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesi ile uyku kalitemizi artırmak için kullanabileceğimiz bir dizi ürün mevcut. Bu blogda, daha iyi bir uyku deneyimi için...

    Daha İyi Uyku İçin Teknoloji: Geceyi Nasıl Daha...

    Uyku, sağlığımız ve genel esenliğimiz için kritik öneme sahiptir. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesi ile uyku kalitemizi artırmak için kullanabileceğimiz bir dizi ürün mevcut. Bu blogda, daha iyi bir uyku deneyimi için...

  • Horlama Sorunu: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları

    Horlama Sorunu: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yo...

    Horlama, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunudur. Bu sorun, hem horlayan kişi hem de etrafındakiler için rahatsız edici olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu makalede, horlamanın nedenlerini,...

    Horlama Sorunu: Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yo...

    Horlama, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunudur. Bu sorun, hem horlayan kişi hem de etrafındakiler için rahatsız edici olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu makalede, horlamanın nedenlerini,...

  • 2 Yaş Sonrası Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

    2 Yaş Sonrası Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

    2 yaş sonrası yatak seçimi çocukların uykusu, sağlığı ve konforu için son derece önemlidir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminin ilerlediği bu dönemde, rahat bir gece uykusu için doğru yatağı tercih...

    2 Yaş Sonrası Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

    2 yaş sonrası yatak seçimi çocukların uykusu, sağlığı ve konforu için son derece önemlidir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminin ilerlediği bu dönemde, rahat bir gece uykusu için doğru yatağı tercih...

1 / 4